Psiholog: Bărbați care îți pot face viața un calvar. Cum îi descoperi?

Posted: 8 august 2018 by admin

Foarte des, vin la cabinet femei ale căror întrebări sunt legate de universul masculin. Ce își dorește un bărbat, cum îl poate cuceri, cum poate construi o relație corectă, spune Constantin Cornea, psihoterapeu și coach.

De asemenea, ele doresc să știe cum pot deschide subiecte legate de viața sexuală, ce își dorește femeia dar și partenerul pentru a se simți satisfăcuți, cum pot discuta despre copil, când este timpul potrivit să apară și cum vor putea conlucra la creșterea și educarea lui.

Întrebările sunt foarte multe, am încercat doar să descriu unele dintre ele pentru a ajunge la ceva mult mai important, ce poate ajuta o femeie să înțeleagă cu adevărat un bărbat. Pentru că bărbații nu sunt toți la fel, nu au același grad de educație, nu au același trecut sau așteptări legate de o femeie.

Și din acest motiv, voi începe cu bărbații care suferă de tulburări de personalitate. Nu vă grăbiți să trageți concluzia că în situația voastră nu este cazul. 95% din problemele din cuplu, de la viață în comun, comunicarea din cadrul cuplului, sau viața sexuală, sunt derivate ale tulburărilor de personalitate.

Cum recunoști o tulburare de personalitate

Tulburările de personalitate sunt caracterizare simplu, de exagerearea sau exacerbarea unor stări normale, de comportament sau de gândire normale. Astfel poate fi lesne confundată cu o accentuare de stare ce nu mai trece nicicând.

Cum se clasifică tulburările de personalitate?

Conform Asociației Americane de Psihiatrie acestea se împart în trei grupe:

Grupa A: paranoid, schizoid, schizotipal

Grupa B: antisocial, borderline, histrionic, narcisic

Grupa C: evitantă, dependență, obsesiv-compulsiv

Care este cauza apariției tulburărilor de personalitate?

Cauzele pot fi multiple, de la factori biologici, la factori sociali, de la traume fizice la traume psihice. Pot apărea oricând pe timpul vieții și sunt destul de greu de identificat de omul normal, dar și greu de suportat de acesta.

Dar haideți să luăm un prim exemplu, cel mai întâlnit de altfel și poate cel mai greu de tratat.

Bărbatul paranoid. Cum este acesta?

Bărbatul paranoid este ca un păianjen. Își țese cu grijă plasa în jurul victimelor, făcând totul pentru a le prinde. El este sarmant, teatral, cuceritor și foarte sociabil. Leagă ușor relații cu persoanele din jur, cunoscute sau necunoscute, vorbește cu lejeritate pe orice temă, este haios și atunci când place o femeie face totul pentru a o avea. Astfel o asaltează cu complimente și gesturi frumoase, îi spune orice vrea aceasta să audă și ajunge astfel să o acapareze într-u totul. Pentru că tot acest flirt își are costul lui.

Dacă femeia și-ar da seama că tot ce face pentru ea, nu se limitează doar la persoana ei, dacă ar vedea dincolo de gesturile frumoase, teatralul, dacă nu s-ar lăsa cuprinsă de emoțiile stârnite de modul cuceritor în care acest tip de bărbat vorbește și se comportă, ar sesiza că totul este doar o scenă pe care acesta știe să își joace rolul. Iar scena cât și actorul principal, se joacă ori de câte ori acesta vede o persoană interesantă. Pentru că acesta este modul lui de trai. Vrea să cucerească pe toată lumea și vrea să trăiască din asta.  

La început totul poate fi frumos, pentru că piesa este de calitate iar actorul de excepție. Adevărata dramă începe când se ajunge la ideea de cuplu. Atunci când femeia începe să vadă că actorul nu joacă doar pentru ea, iar gesturile frumoase pe care acesta le făcea erau mai de grabă de ochii lumii. Pentru că în intimidate acesta este iritabil, greu de mulțumit, foarte gelos și extreme de suspicios cu oricine. Acum de fapt se închide plasa de care vorbeam la începutul descrierii. Acum păianjenul și-a încercuit prada și va face totul să o devoreze.

Pentru că, din acest moment, tandrețea și farmecul au dispărut, și începe să își arate adevărata față. Vrea să știe orice gest al femeii, o bănuiește de orice și de aceea ea nu mai poate vorbi cu nici un bărbat și ușur, ușor nici cu măcar cu o femeie. Astfel orizontul femeii se închide, este singură și depresivă, este în permanență apărare față de acuzațiile lui, care de altfel există doar în imaginația lui. Viața ei devine un coșmar, nu mai înțelege ce să facă pentru ca totul să fie ca la început, nu știe ce să facă pentru a fi bine, nu vede de ce și cum greșește. Pentru că pare că orice ar face, el este supărat și nemulțumit. Și asta poate dura ani și ani, până când, dacă reușește cumva să aibă o clipă de libertate, femeia, să încerce să vorbească cu cineva despre ce se întâmplă cu ea.

Mai trebuie spus că în toată această perioadă, el rămâne un cuceritor. Oriunde merge și pe oricine întâlnește, joacă aceeași piesă, iar partenera lui, trebuie să accepte, pentru că “așa este el”. Ea în schimb nu are voie să facă nimic. De exemplu, dacă merg la o petrecere și el dansează și vorbește cu alte femei, iar partenera lui stă doar pe scaun, odată ajunși acasă, reproșurile vin valuri dinspre el. Cum s-a uitat un bărbat la soția lui, cum a văzut el că și ea se uită și așa mai departe.

Este doar un exemplu prin care el rămâne mereu în ofensivă, iar femeia în permanență defensivă.

Care este soluția?

Dacă sesizați un astfel de comportament la partener, trebuie să căutați să ieșiți din plasa întinsă de el. Cel mai bine este să apelați la un specialist. Dacă nu doriți sau nu vă permiteți, vorbiți măcar cu o prietenă sau o colegă, altfe puteți ajunge lesne să vă dezechilibrați foarte rău. Căutați să aveți activități în afara cuplului sis a încercați, în timp, să vă recuceriți libertatea de mișcare. Altfel veți ajunge doar o victimă într-o cușcă ce vă strânge din ce în ce mai tare.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

sursa : garbo.ro