Ce tulburare de personalitate se poate ascunde în spatele minciunilor partenerului sau partenerei de viață?

Posted: 9 septembrie 2018 by admin

Oamenii mint în general din diferite motive. O pot face pentru că își doresc să își îmbunătățească imaginea de sine sau pentru a-și subjuga partenerul. Însă, de foarte multe ori, în spatele unui mincinos se poate ascunde o tulburare de personalitate psihopată sau doar un melancolic ce încearcă astfel să își creeze o realitate mai apropiată de ceea ce și-a dorit de la propria viață.

În cuplu însă este foarte important să descoperiți din timp ce se ascunde în spatele miciunilor partenerului/ei pentru a vă asigura de faptul că nu suferă de o tulburare de personalitate, de genul:

  • Tulburarea de personalitate psihopată. Aceștia mint din obișnuință. Pentru ei scopul personal trece dincolo de orice și oricine. Ei își întind plasa minciunilor construind o poveste ce vă poate acapara extrem de ușor. O fac cu răbdare, urmărindu-și doar propriile interese. Problemele apar atunci când nu mai faceți parte din plan și dintr-o dată vă simțiți pe dinafară, sau dacă își doresc de a voi, mai mult decât puteți oferi…
  • Tulburare de personalitate paranoidă. Aceștia sunt foarte suspicioși, consideră ca lumea este primejdioasă și îi bârfește sau dorește tot timpul ceva de la ei. Ei își argumentează în permanență scenariile ce există doar în imaginația lor și orice încercare de a le demonstra că greșesc este sortită eșecului. La paranoic minciuna este reprezentată de scenariile imaginate. Dacă vă lăsați pradă acestor scenarii puteți suferi dezechilibre grave…
  • Tulburarea de personalitate schizoidă. Sunt oameni distanți, nu își exprimă aproape de loc emoțiile și tind în permanență să se retragă din orice fel de relație socială inclusiv relația de cuplu. Pot minți pentru a-și apăra propria izolare făcându-vă să credeți că lumea sau orice activitate socială este inutilă. Așa puteți ajunge să vă izolați pentru că vă convinge el/ea, nu pentru că vă doriți….
  • Tulburarea de personalitate borderline. Imaginea de sine este distorsionată considerându-se lipsit de valoare, imperfect. Este impulsiv și are schimbări foarte dese de dispoziție. Pentru că își dorește cu disperare o relație, poate ajunge să creeze scenarii ce să îi confirme stările sau comportamentele. Vorbim de scenario în care se consideră o victimă a felului în care a fost crescut sau al unui context social sau de muncă. Acestea îl îndreptățesc să aibă, din punctul lui de vedere, acele schimbări bruște de dispoziție ce vă pot dezechilibra profund.
  • Tulburare de personalitate narcisică. Aceste persoane mint pentru că își doresc să fie centrul atenției tuturor. Pentru aceasta pot crea orice realitate ce li se pare că le îndeplinește dezideratul. Pericolul este reprezentat de faptul că vorbim de o tulburare de personalitate, nu de o dorință echilibrată de a fi iubit/ă, apreciat/ă și asta vă poate consuma enorm de multe resurse, fără să primiți nici pe departe același lucru…

Acestea sunt doar câteva dintre tulburările de personalitate ce se pot ascunde în spatele minciunilor partenerului/ei, iar acestea trebuiesc descoperite într-un timp relativ scurt. Altfel vă pot afecta destul de mult, transformându-vă într-o victimă pentru partenerul/a, bolnavă. În acest sens dacă descoperiți una din formele descrise mai sus, sau ceva care se apropie de ceea ce am redat, este bine să apelați voi întâi la un psihoterapeut. Nu vă gândiți nici pe departe că veți reuși să convingeți persoana în cauză să apeleze la ajutor specializat. Tocmai din acest motiv când am descris forma de manifestare am atras atenția că, în marea lor majoritate, consideră că problema nu este la ei, ci la ceilalți. Dacă vă veți chinui să îl convingeți că are o problemă, puteți ajunge la certuri sau divorț. Din acest motiv este bine să apelați la un specialist pentru a înțelege dacă este cu adevărat vorba de o tulburare de personalitate și în cazul în care se confirmă, cum trebuie să vă comportați cu o persoană ce are o astfel de suferință. Abia apoi se poate ajunge, prin psihoterapie de cuplu eventual, la remedierea problemei partenerului/ei.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : life.ro