De ce isi rod unii oameni unghiile

Posted: 21 septembrie 2018 by admin

Ticurile, acele miscari stereotipe si recurente, pot fi mostenite sau pot fi rezultatul unei situatii stresante. Rosul unghiilor, leganatul piciorului, clipitul des sunt doar cateva dintre ticurile pe care le observam la multi dintre noi in viata de zi cu zi.

In general, ticurile au doua componente principale. Unul tine de imitatie, celalalt de anumite probleme neuropsihiatrice sau psihologice. Cel care tine de imitatie are la baza dorinta oamenilor de a semana cu o persoana pe care o apreciaza. In aceasta categorie se incadreaza persoanele apropiate sau vedetele, starurile ale caror fani devenim. De aceea, remarcam cum anumite ticuri, verbale sau comportamentale, sunt imaginea unui grup, care poate fi format din colegi de scoala sau de serviciu. In cadrul acestora, exista indivizi care dau tonul, de la cuvintele folosite, mimica si gestica, pana la adictii.

Ticurile care au la baza o tulburare neuropsihiatrica sau psihologica au radacini adanci. In aceasta categorie se incadreaza o seama intreaga de afectiuni, cum ar fi:

1.Tulburarea Tourette – survine in jurul varstei de trei ani si se caracterizeaza prin miscari involuntare severe, comportamente repetitive, uneori bizare, gemete sau rostirea de obscenitati. Cei care sufera de aceasta boala au probleme de concentrare si atentie sau simt nevoia de a atinge obiecte sau persoane;

Tulburare obsesiv – compulsiva;

Tulburare anxioasa;

Tulburare bipolara;

2. De asemenea, ticurile se manifesta si in urmatoarele situatii, ocazional, pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp.

Decesul sau imbolnavirea grava a unei persoane dragi, divortul, o afectiune medicala sau psihologica, somajul, un job suprasolicitant, o relatie cu probleme, probleme financiare, emotiile simtite in perioada unui examen important; relatiile deficitare cu persoanele din jur;

Cauzele pot fi multiple: genetice, neuropsihiatrice, nevoia de imitatie, nevoia de compensare, nevoia de relaxare.

Solutii:

1.Identificarea problemei. In functie de cauza, gravitate si complicatii se poate interveni medicamentos sau prin psihoterapie.

2. Daca doriti sa incercati singuri, aveti urmatoarele coordonate de urmat:

1. Evaluarea problemei medicale: analize care sa releve daca intampinati anumite probleme medicale. Acestea se fac la indrumarea unui medic;

2. Evaluarea factorilor de stres, o trauma, relatia sentimentala, serviciul sau relatiile cu prietenii sau societatea;

3. Restabilirea echilibrului emotional prin reevaluarea relatiilor toxice;

4. Sportul, activitatile culturale, activitatile sociale;

5. Exercitii de respiratie sau de relaxare: masaj, reflexoterapie, meloterapie, aromaterapie;

Din punct de vedere psihologic, daca doriti cu adevarat sa scapati de un tic anume, si nu ati reusit singur, apelati la ajutor specializat. Sub indrumarea specialistului puteti scapa de ticuri, dar si de stres, puteti invata sa va reevaluati viata. Daca aveti anumite asteptari nerealiste de la voi, impuse de parinti, mediu sau societate, sa reusiti sa le controlati. Nimic nu este imposibil, trebuie doar sa gasiti calea corecta.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : workshop