Relatia cu un sef agresiv

Posted: 4 octombrie 2018 by admin

Sef agresivDe cate ori nu ti s-a intamplat sa ai o relatie dificila cu cel care, la job, iti este ierarhic superior? Poate ai trecut prin experiente atat de urate, incat ai fost nevoita sa pleci de la jobul la care nu te intelegeai de nicio culoare cu cel care iti era sef.

Daca inca esti prizoniera unei astfel de relatii cu un sef agresiv, citeste cum ar trebui sa o gestionezi. Constantin Cornea, psihoterapeut, mi-a povestit ca are multi pacienti ce se confrunta cu o astfel de situatie. Una din marile probleme dezbatute in cabinetul lui Constantin Cornea se refera la relatiile de serviciu, si in mod special la relatia cu seful.

De cele mai multe ori se vorbeste despre modul agresiv in care acesta incearca sa se impuna sau intelege sa se comporte cu subalternii. Ei bine, psihoterapeutul crede ca inainte de a declansa o discutie refulatorie cu cel care are aceasta situatie, trebuie sa ajutat sa inteleaga lumea interioara a sefului. Astfel va putea controla mai bine accesele acestuia pentru ca va lupta cu armele lui. Mai jos, poti citi integral parerea psihoterapeutului.

Este foarte important de inteles de ce se comporta agresiv. Iar motivele pot tine de doua aspecte:

1. Personale::

  • Traume provenite din familia de origine. Sau o relatie dificila cu proprii parinti.
  • Lipsa unei relatii de cuplu, o relatie de cuplu cu probleme sau probleme in relatiile cu proprii copii.
  • O afectiune medicala.
  • O tulburare de comportament.
  • Un viciu scapat de sub control: alcoolism, droguri, medicamente.

2. Profesionale::

  • Un sef care il tine in tensiune.
  • Sarcini de serviciu ce il depasesc sau dead line-uri imposibile.
  • Teama de a nu pierde controlul asupra angajatilor.
  • Prin agresivitate incearca sa ascunda o pregatire profesionala slaba.

Odata descoperita cauza agresivitatii stim si unde se va da batalia. Daca problemele sunt de ordin personal , atunci trebuie imbunatatita relatia personala. Este posibil sa descoperiti ca o data atinsa problema de care sufera, agresivitatea sa se disipe. Poate chiar mai mult decat atat sa va faca anumite confidente sau chiar sa va ceara sfatul.

Daca problemele sunt de ordin profesional, este bine sa evaluati foarte clar natura acestora. În cazul in care lucreaza ca si voi in suprasarcina sau se considera subplatit, poate trebuie sa va ganditi daca nu cumva firma sau jobul pe care il aveti, trebuie schimbat.

O prima observatie terapeutica ar consta in faptul ca, o astfel de relatie acapareaza pur si simplu angajatul. Acesta nu face decat sa se planga si eventual sa isi inece amarul in alcool, ori sa isi verse nervii pe propria familie sau prieteni. Ceea ce poate duce in timp la falimentul propriei vieti, distrugand relatia de cuplu sau relatiile sociale. De aceea este indicat, in cazul in care va confruntati cu o astfel de problema, sa apelati la psiholog. În acest mod puteti descoperi foarte repede ce este mai bine sa faceti pana nu devine prea tarziu.

Si cand spun prea tarziu ma refer la ceea ce am vazut de multe ori in terapie. Si anume faptul ca o relatie cu un sef agresiv incarca in asemenea masura persoana respectiva incat ajunge destul de repede sa isi distruga propria familie sau relatiile sociale. Ori il poate face, pur si simplu, sa nu se mai bucure de viata, sa aiba senzatia ca nu mai are timp de nimic, ca este batran si bolnav, sau ca este prea tarziu sa mai poata face ceva. Preferand sa ramana in aceasta relatie care il distruge ca om, si abia apoi ca angajat.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : csid.ro