Nunta – visul unei nopti de vara sau pentru toata viata?

Posted: 2 decembrie 2018 by admin

“Dragostea ii poate face pe oameni sa se simta egali.” F. M. Dostoievski

Casatoria este pentru oricine un inceput de drum. Poate fi unul anevoios sau fericit, poate fi intr-o masura mai mica sau mai mare prevazut sau gandit in functie de anumite informatii avute inainte de casatorie sau poate fi urmat cu bucurie sau tristete in functie de ce intalnesti de-a lungul lui. Opinia psihologului referitoare la motivul alegerii partenerului cat si a ingredientelor ce pot deveni foarte importante intr-o relatie sunt doua si anume: motivul si modelul.

Motivele constiente sau inconstiente pentru care se doreste acea relatie pot fi: de cand am vazut-o am stiut ca este aleasa (eventual pentru ca arata superb), oricum m-a saturasem de singuratate, eram prieteni de mult si am ajuns la concluzia ca ne potrivim, din toti cunoscutii era singurul mai acatarii, suntem colegi si se comporta frumos cu mine, l-am cunoscut in club si era foarte haios, am corespondat pe un site de socializare si am ajuns la concluzia ca ne potrivim pentru ca ne plac aceleasi lucruri… Sau motivul cel mai important: m-am indragostit (care inconstient sau constient poate contine ca si motivatie unul sau mai multe din primele motive enuntate). Toate acestea pot fi identificate la inceputul relatiei ca si sentimente sau emotii de genul: dragoste, sexualitate, prietenie, obisnuinta, respect sau frica de singuratate. Acestea sunt de fapt primele resurse alocate noii relatii sau lentilele prin care vedem persoana aleasa.

Modelele care pot influenta casnicia pot fi: comportamentele afective dintre parinti sau ale parintilor cu propriii copii vazute acasa, modul in care se impart sarcinile in familie, varsta, experienta, profesia sau cariera, asteptarile celor doi sau asteptarile familiei de origine de la ei, prietenii comuni sau nu, hobby-urile, modul in care vedeau viitorul pana sa se cunoasca cat si cum s-a schimbat aceasta viziune de cand s-au cunoscut.

De fapt motivele si modelele sunt caramizile cu ajutorul carora inca din primul moment construim o relatie sau nu. Reprezinta tot ceea ce suntem fiecare luat in parte si pe care partenerul nu poate schimba decat in mica sau foarte mica masura. La inceputul relatiei avem lentilele care ne deformeaza realitatea obiectiva a celui alaturi de care dorim sa construim o relatie pentru ca mai apoi sa descoperim si comportamentele de dincolo de lentile care existau in partener dar pe care nu le puteam vedea din cauza lentilelor nepotrivite.

Concluzia psihologului este sa evaluati foarte bine valorile pe care le contine partenerul ales. Acestea sunt greu de descoperit sau se nasc strict in acea relatie de cuplu. Consilierea de cuplu se face tocmai luand in considerare valorile invatate acasa de la parinti, in societate de la prieteni, cunostinte sau colegi sau cultivate prin citit de carti, reviste sau site-uri. Nu va multumiti sa spuneti eu asta sunt pentru ca ceea ce sunteti este rezultanta a tot ceea ce ati asimilat de cand v-ati nascut pana in acel moment si nu intotdeauna ceea ce asimilam este bun. Evaluati propriile calitati, calitatile partenerului si viziunea de viitor astfel incat sa aveti o cat de mica certitudine ca vedeti viitorul la fel pentru a putea fi impreuna.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : nuntidebasm.ro