Psiholog: Anxietatea pe care o trăim în relații

Posted: 8 februarie 2019 by admin

Anxietatea reprezintă o stare afectivă ce conține sentimente de neliniște, insecuritate, teamă în legătură cu un pericol real sau doar imaginat. În fond, anxietatea este în strânsă legătură cu stima de sine sau modul în care percepem anumite situații de viață.

Din perspectiva relațiilor, anxietatea poate fi regăsită la începutul unei relații, poate apărea pe parcurs, sau la sfârșitul acesteia.

Anxietatea prezentă la începutul unei relații afective, crează probleme persoanei axioase, pentru că nu îi permite să se implice cu adevărat. Iar pe partenerul acesteia îl afectează prin prisma faptului că nu înțelege mesajele contradictorii ale partenerei, stările ei ce pare că nu o lasă să se regăsească, să ofere sau nu, sentimente sau planuri de viitor.    

Deasemenea, anxietatea începutului de relație poate avea legătură cu fosta relație, și cu modul în care aceasta a evoluat și s-a terminat. Traumele unei relații greu de dus, pot rămâne foarte mult pe retina unei persoane influențându- stările, gândurile și deciziile pe termen lung.

Astfel, putem spune că anxietatea începutului de relație poate avea legătură cu trecutul persoanei, cu copilăria acesteia în care putem vorbi de o familie dezbinată sau cu mari probleme. Poate avea legătură cu adolescență, și modul în care persoana respective a fost percepută de sexul opus la această vârstă, sau cu începutul vieții sexuale. Mai apoi, pe percursul istoriei personale, relațiile defectuoase cu sexul opus, lipsa prietenilor sau prietenii toxici, anumite afecțiuni medicale, o carieră cu problemele, sarcinile pierdute, înșelatul de către partener, sunt tot atâtea motive ce pot da o stare anxioasă la începutul unei relații. Tot la acest capitol putem aminti de frica de a nu pierde noul partener sau temerea de a nu fi înșelată, ce pot da deaseamenea stări anxioase.

Anxietatea apărută în timpul unei relații poate avea legătura cu frica de a nu fi înșelată sau părăsită, de apariția unei alte persoane importante din perspectiva sentimentală, cu temă legată de momentul apariției unui copil sau a mai multora, cu sarcină sau cu pierderea unei sarcini, cu un posibil amant sau probleme legate de familia de origine, carieră sau de anumite afecțiuni medicale sau adicții.

Anxietatea de final poate avea legătură cu frica de a ieși din relație sau cu teamă că nu te poți descurca singură.

Am enumerat doar câteva elemente ce pot da stări anxioase, pentru o evaluare mai obiectivă aveți nevoie totuși să apelați la un specialist.

Este bine să mai spunem faptul că, anxietatea și stările asociate acesteia pot diferi de la persoană la persoană în funcție de vârstă, istoric personal, experiența socială și relațională, elemente de sprijin (familie, cariera, prieteni, hobby-uri, sport).

Se pot agrava stările noastre de frică și anxietate în relații?

Bineînțeles. O stare anxioasă poate fi acompaniată de stări depresive, atacuri de panică, tulburări obsesiv comportamentale, ticuri, tulburări alimentare, tulburări ale somnului, tulburări ale vieții sexuale, gânduri suicidare. Deasemenea se mai  poate asocia cu diferite adicții (droguri, medicamente, alcool, țigări), ipohondrie sau poate duce la tulburări de personalitate sau la tulburări de comportament.

Există soluții pentru stările anxioase?

General valabile, nu categoric! Fiecare persoană reprezintă un univers aparte, cu propriul temperament, istoric, experiența dar și resurse pe care se poate sprjini. Deaceea, recomand să se apeleze la un psihoterapeut cât mai urgent, pentru a beneficia de un plan personalizat de psihoterapie, ce poate da rezultate absolut spectaculoase într-un minimi de ședințe.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : garbo.ro