Facebook sau de ce nu imi ajunge propria realitate

Posted: 1 aprilie 2019 by admin

De ce au retelele de socializare un succes atat de mare!

Deseori, am fost intrebat, de ce au retelele de socializare un succes atat de mare. Pentru psihologul practicant din mine, a reprezentat o intrebare provocatoare care ma putea duce cu gandul la ce poate fi spus, sau nu, in functie de ce poate fi acceptat ca si adevar de marea masa ce ar putea citi acest articol. Ei bine, gandindu-ma doar la adevarul psihologic, am spus ca este cazul sa nu ne mai ascundem dupa deget, ba din contra, sa punem degetul pe rana!!

Retelele de socializare au succesul pe care il au sau il pot avea: alcoolul, drogurile, medicamentele, amantelul/le sau orice alta forma adevarata simtita ori palpata de a-ti vedea viata altfel. Asa cum ti-ai imaginat-o si nu o ai sau asa cum ai vazut-o la altii, dar ai impresia ca tu nu o traiesti. Este vorba despre diferenta intre realitatea visata si cea obiectiva.

In ce consta aceasta diferenta? Este diferenta care se face inca din frageda pruncie, atunci cand crezi ca mama sau tatal tau are intotdeauna dreptate. Care apare ulterior, atunci cand intalnesti prima iubire sau cand decizi, in aceeasi perioada adolescentina, ca un star este contra-exemplul vazut acasa sau noua iubire este salvarea la care ai visat de cand te stii.

Deci, cu alte cuvinte, retelele de socializare ofera posibilitatea de a trai un vis. Iar radacina acestor vise o pot constitui, din punct de vedere psihologic, doar situatiile in care tu crezi urmatoarele:

  • Ca ceea ce ai trait pana acum este lipsit de importanta.
  • Ca visele tale, raportate la ceea ce ai realizat nu reprezinta mai nimic…
  • Ca parintii iti sunt cei mai aprigi dusmani in calea realizarii de sine…
  • Ca prietenul/a reprezinta calea de rezolvarea a tuturor problemelor de viata ale tale…
  • Mai tarziu… cariera care iti poate satisface nevoile de a iesi in evidenta. Timpul petrecut la serviciu care te face sa crezi ca tu esti in crestere si iti consolidezi cariera, fara sa doresti sa mai vezi ca esti casatorita cu cine nu trebuie sau ca timpul petrecut la seviciu te fereste de intalnirea cu ai tai, cu societatea, cu tine…
  • Deasemenea retelele de socializare te ajuta sa te simti important/a in comparatie cu fostii colegi de scoala/liceu/facultate… Atat de important/a incat de bucuri la orice like, dar refuzi posibilitatea de a te intalni cu ei, sau sa ii ajuti ori sa le spui ce se afla in spatele fotografiei ce a primit zeci de like-uri (imagine mincinoasa, dorinta nesatisfacuta, singuratate neexprimata, frica de ziua de maine)
  • O situatie cu totul aparte o reprezinta posibilitatea de a „agata” pe cineva. Indiferent ca vorbim despre persoanele casatorite ori despre cei sau cele care cauta o aventura, site-urile de socializare reprezinta o cale, un canal sau o forma prin care visele sau fantasmele ar putea deveni realitate. Astfel, putem regasi in cadrul comunicarii de acest gen, de la poze indecente, la like-uri de agatat. Uneori, aceste site-uri pot fi similare unei piete in care este foarte important cum te vinzi (poze mai mult sau mai putin decente, poze in situatii mai mult sau mai putin adevarate, mesaje sociale in care crezi mai mult sau mai putin….) pentru ca mai apoi sa fii fericit/a mai mult sau mai putin in functie de modul in care ai fost perceput/a, cumaparat/a…..

Am prezentat in mare situatii in care site-urile de socializare pot ajuta stima de sine sa se minta sau sa isi imagineze ca reprezinta altceva decat ceea ce crede cu adevarat. Ori de ce nu, sa ii ofere posibiliatatea de a gasi o noua viziune de viitor, indiferent ca vorbim de o amanta sau o alipire vremelnica de imaginea cuiva cunoscut sau o poza de vacanta ce nu se poate repeta (din cauze de buget, personal sau nu).

Rezolvarea? Consta in a vorbi cu un psiholog. Astfel, puteti intelege ce reprezentati cu adevarat. Care sunt traumele in spatele carora ati dezvoltat mecanisme de adaptare sau mai mult decat atat, ce reprezentati ori ce ati dori sa reprezentati dincolo de ceea ce au investit parintii sau au crezut ca ofera noii parteneri/re sau firmele la care sunteti sau ati fost angajati. Puteti astfel descoperi care este propria cale catre independenta reclamata fata de toate cele de mai sus, dar fara dorinta de a prezenta lumii ceea ce nu suntet

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : kudika.ro