psiholog bucuresti

Mami si tati divorteaza. Cum ii comunicam copilului acest lucru?

Posted: 23 ianuarie 2020 by admin

psiholog in bucuresti

Divortul poate reprezenta o trauma foarte greu de trecut pentru un copil daca parintii nu stiu cum sa se comporte corect cu el.

Divortul poate reprezenta o trauma foarte greu de trecut pentru un copil daca parintii nu stiu cum sa se comporte corect cu el. De aceea, am sa incerc sa ofer cateva elemente estentiale pentru a minimaliza cat mai mult trauma copilului.

1. Partenerii divorteaza din calitatea de sot/sotie, insa nu si din rolul de parinte. Rolul de parinte trebuie jucat in continuare de ambii parteneri conform unui plan, pe care este bine sa il construiasca cu ajutorul unui psiholog.

2. Indiferent care sunt motivele divortului, certurile, sandalurile, reprosurile nu trebuie sa aiba loc de fata cu copilul. Din punctul meu de vedere, daca exista anumite probleme pe care cuplul nu le poate depasi decat prin divort, cel mai bine ar fi, pentru ambii parteneri, separat, sa mearga la un psiholog.

3. Santajul emotional prin copil sau opiniile negative legate de partener/a nu trebuie sa ajunga la urechile copilului. Oricat de tensionata ar fi situatia, incercati sa mergeti intr-un loc public pentru a va exprima opiniile. Aceasta strategie va feri copilul de stresul de a-si vedea parintii certandu-se si va va putea ajuta si pe voi sa comunicati mai moderat, dat fiind faptul ca sunt si alte persoane straine de fata.

4. Ce ii comunicam copilului? Ii puteti spune ca doriti pentru o perioada sa locuiti separat, iar el va putea merge oricand la parintele care pleaca.

5. Daca divortul se datoreaza aparitiei unui alt partener, acesta poate fi introdus in viata copilului putin cate putin, pentru a se obisnui cu ideea ca unul dintre parint, are o alta relatie.

6. Stabiliti clar un program legat de interactiunea ambilor parinti cu propriul copil. Acest plan trebuie sa plece de la nevoile copilului si cum pot fi ele cel mai bine satisfacute de ambii parinti. Astfel, va puteti completa ajutandu-va copilul si facandu-l sa inteleaga ca ramaneti prieteni de dragul lui.

7. Stabiliti un buget pentru necesitatile reale ale copilului.

8. Indiferent de cat de mare este suferinta divortului, incercati sa va sprijiniti in acest sens pe ajutorul unui psiholog, psihiatru sau preot, pentru a nu va vedea copilul ca suferiti. Daca el isi vede parintii despartiti, dar fericiti, nu va mai percepe divortul ca pe o trauma majora.

In concluzie, copilul nu trebuie sa va vada certandu-va ori vorbindu-va de rau fostul partener. El trebuie sa inteleaga ca ramaneti parintii lui indiferent de faptul ca veti locui separat, iar el se va putea bucura de momente frumoase cu fiecare dintre voi. Chiar daca poate parea imposibil, trauma divortului pentru copil poate fi foarte mult minimalizata daca respectati planul de mai sus. Astfel el se va putea dezvolta armonios, intelegand ca astfel de situatii se pot intampa, insa nu presupun o suferinta exagerata. De asemenea, in timp, se va putea bucura de faptul ca are sansa de a avea trei sau patru adulti care sa se joace cu el, in cazul in care unul sau amandoi intrati intr-o relatie noua. In fond, nevoile copilului cele mai mari sunt doua: nevoia de afectiune si nevoia de atentie. Daca tineti cont de aceste doua nevoi, veti putea creste un copil cu o stima de sine buna, echilibrat emotional si increzator in faptul ca parintii lui il vor iubi, ajuta si sprijini, ori de cate ori va avea el nevoie.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : garbo.ro