psiholog bucuresti

Alegerile femeii moderne: familia sau cariera?

Posted: 19 mai 2020 by admin

In calitate de psihoterapeut am ascultat de foarte multe ori povestile de viata ale unor femei de succes. Astfel am aflat ca spre deosebire de basmele copilariei in care totul se rezolva intr-un final, fara sa aiba cineva de suferit, in viata reala lucrurile sunt mai complexe.

De multe ori, femeile sunt fortate de imprejurari sa ia decizii care afecteaza viata lor sau a persoanelor din jurul lor. Si asta datorita rolurilor deosebit de complexe pe care femeia moderna trebuie sa le indeplineasca. Aceste roluri sunt: fiica, prietena, iubita, sotie, mama, femeie de cariera, patroana, sefa sau subalterna. Pentru o imbinare cat mai obiectiva a acestor roluri, femeia are nevoie sa stie cat mai devreme ce doreste sa realizeze si sa nu se lase purtata sau acaparata de alte obiective ce o departeaza de rolurile de mai sus. Asta in conditiile in care pe fiecare palier de varsta incepand inca din adolescenta va avea de luptat pe langa cariera cu prejudecatile societatii, ale prietenilor, familiei de provenienta sau propriilor temeri caracteristice varstei.

Pentru a avea un curs cronologic, vom incerca se deslusim cateva dintre probleme, plecand de la varsta adolescentei pana cand ajungem la varsta a treia, varsta intelepciunii.

De cele mai multe ori, in adolescenta, principalele arme ale femeii sunt energia, inteligenta, frumusetea si dorinta de a realiza ceva in viata. Isi poate dori asta pentru ca s-a saturat de viata de acasa incercand astfel sa caute o evadare sau pentru ca a vazut un model de succes undeva in presa sau printre apropiati pe care doreste sa il imite. Dar tot acum pot aparea si problemele care o pot impiedica sa realizeze o cariera. Se poate indragosti de o persoana nepotrivita si eventual se poate alege cu o sarcina care o poate tine pe loc o vreme, ii poate inchide viata sau mai rar, o poate stimula pentru a-si atinge scopurile propuse.

Apoi vine primul job, sau prima investitie, la 20, 25 de ani. Aici apare din nou o problema majora a femeii si anume faptul ca se poate implica afectiv prea mult in activitatea pe care o face, in relatiile de serviciu sau intr-o relatie de dragoste. Implicarea afectiva ii poate crea probleme, in sensul in care o poate face sa isi doreasca mai mult o relatie decat cariera. Se afla intre acele rascruci care vor cerne intre cine continua jocul carierei si cine decide sa isi intemeieze o familie. Asta nu inseamna ca cele doua, cariera si familia nu pot merge in paralel. Dar conform studiilor cam in aceasta perioada multe femei decid sa se dedice intru totul familiei, multumindu-se cu un job care sa ii permita sa se ocupe de casa si copii.

Mergem mai departe si ajungem in jurul varstei de 30 de ani. Un prim prag ce o poate face sa se gandeasca retrospectiv daca este bine ce a facut pana acum si daca merita sa mearga mai departe. Pe femeia care a decis sa se ocupe integral de familie o putem gasi pierduta in hatisul problemelor de comunicare cu sotul in privinta atributiilor si rolurilor casnice pe care nu le poate sustine singura. Iar daca are unul sau mai multi copii, descopera ca nu ii mai ajunge timpul pentru lectii, meditatii (acum copii merg la meditatii inca din clasa I), cluburile de sport la care trebuie sa isi duca copiii, unde asteapta cuminte, uneori atipind pe o banca, pana cand acestia isi termina antrenamentele pentru a ajunge apoi franta de oboseala acasa.

Femeia de cariera la aceasta varsta probabil a reusit sa ocupe un post bun, care ii ofera perspectiva de a creste profesional. Este ocupata cu training-uri, cursuri profesio- nale, eventual mai face o facultate sau un master. Dar poate pentru prima data se gandeste daca nu cumva este prea tarziu pentru a avea un copil si simte cumva ceasul biologic care ticaie… Multe dintre ele sunt singure la aceasta varsta si eventual au trecut deja prin mai multe relatii. Vin la cabinet si imi spun ca nu inteleg de ce sunt sau de ce se simt singure. Vorbesc despre un partener care nu le intelege, care le cere sa decida daca doresc o familie sau cariera. De asemenea, sunt prinse in jocurile de culise ale companiilor unde lucreaza. Au inteles sau sunt pe cale sa inteleaga ca pentru a face cariera nu sunt de ajuns numai facultatea, cursurile, training-urile, specializarile sau experienta. Sunt dezamagite, frustrate vor sa faca mai mult si nu inteleg ce anume sa schimbe…

Si uite asa vine si varsta de 40 de ani. O varsta a maturitatii, la care multe femei fac depresii urate sau conversii isterice ale propriilor frustrari pentru care nu mai vad solutii. La aceasta varsta multe considera ca este tarziu pentru a-si mai face o familie, pentru a-si gasi un partener potrivit („barbatii buni au fost luati deja”… spun ele cu amaraciune), iar posibilitatea de a avea copii pare un vis de neatins. Iar in cazul in care nici succesul pe care si l-au dorit si pentru care s-au sacrificat nu l-au atins, se simt dezamagite, frustrate si tind sa se inchida in sine lasandu-se uneori prada depresiei.

In schimb, femeile care au ajuns acolo unde si-au dorit se bucura pe deplin de succesul pe care il au mergand in vacante de vis, avand grija de propria sanatate, de propria imagine. Dar pana si ele au probleme. Chiar daca au succes, de obicei, nu au atat timp pe cat si-ar dori pentru a se bucura de roadele muncii lor. Pot intampina probleme in relatiile cu copiii, care le pot reprosa ca nu au indeajuns de mult timp pentru ei. Si chiar daca au tot ce le trebuie, nu ii mai multumeste nimic. Au nevoie de atentie, de afectiune, de dragoste, de tandrete si le cer cum pot. Tendinta mamelor este aceea de a incerca sa isi cumpere timpul pe care nu l-au petrecut impreuna cu copiii. Le aduc tot felul de cadouri si ii duc in tot felul de vacante exotice, doar pentru ca isi permit, uitand sa coreleze ceea ce ofera copiilor cu rezultatele muncii lor.

Putem astfel trage cateva concluzii legate de modul in care puteti avea un echilibru intre viata de familie si cariera:

  • este bine sa stiti cat mai devreme ce cariera vreti sau puteti sa urmati;
  • sa incercati sa gasiti partenerul potrivit, sa nu va lasati orbita de dragoste uitand sa cunoasteti persoana de care va indragostiti. Sa incercati sa comunicati cu partenerul de cuplu despre visele si idealurile voastre si sa incercati sa le cunoasteti pe ale lui. Astfel veti putea crea o poveste a voastra, avand o viziune de viitor comuna care va poate usura drumul spre succes;
  • sa va gasiti prieteni potriviti, alaturi de care sa petreceti clipe minunate. Sa nu va lasati folosite sau sa folositi prietenii pe post de psiholog. Asta uzeaza prietenia, iar expunandu-va intimitatile, la un moment dat veti putea regreta;
  • sa cautati sa cititi cat mai mult in domeniu vostru, sa aflati cat mai multe de la cei care au realizat ceva, pentru a putea astfel castiga timp sau pentru a deveni profesionisti adevarati.

Sa nu uitam ca pentru a conduce un business ne putem alege cu unul dintre cele trei roluri care ne pot usura viata: presedinte, manager sau administrator. Cu cat descoperim mai repede ce rol ni se potriveste, cu atat munca noastra va fi mai incununata de succes.

Sa nu uitam ca pentru a fi: femeie de succes, mama, sotie, prietena este bine sa alocati fiecarui rol atat de mult timp si resurse cat este necesar. Dar sa nu uitam de echilibrul intern, fara de care nu putem realiza prea multe sau nu ne putem bucura de prea multe.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : businesswoman.ro