psiholog bucuresti

Cum să mă obișnuiesc cu ideea că bebe este dependent de mine?

Posted: 24 iulie 2020 by admin

psiholog bucuresti

Nu este o ruşine să recunoaştem că uneori ne simţim copleşite de rolul de mamă, că avem momente în care nu mai facem faţă acestei provocări.

Nopţile nedormite, luatul mesei pe fugă, renunţarea la activităţile care ne făceau cândva plăcere ne aduc de multe ori în situaţia în care refuzăm să acceptăm că a fi mamă este o permanentă stare de fericire.

Maternitatea este o „probă de foc“ pentru multe femei. Viaţa se schimbă radical, viaţa noastră le aparţine copiilor, ei sunt dependenţi de noi încă de când sunt bebeluşi – o realitate pe care e mai bine să o luăm ca atare decât să o negăm. Creştem împreună cu bebe, învăţăm alături de el ce înseamnă răbdarea, ne cunoaştem limitele.

Dar cum facem, totuşi, să ne obişnuim cu ideea că bebe este dependent de noi? I-am adresat întrebarea psihoterapeutului Constantin Cornea (Clinica Medicum). Dacă urmează să aveţi un copil, iată care sunt sfaturile specialistului:

Pregătirea mamei pentru bebeluş poate începe cu o perioadă de câteva luni înainte de naştere. O pot ajuta discuţiile cu soţul şi un plan prin care cei doi să îşi împartă atribuţiile. De asemenea, pentru a se acomoda cu situaţia, de folos sunt şi discuţiile cu propriii părinţi, socri, naşi sau prietene care sunt deja mame.

Împărţirea atribuţiilor, comunicarea cu apropiaţii – familie/ prietene care au copii – stabilirea unui plan pentru ceea ce urmează sunt detalii care o ajută pe viitoarea mamă. În cazul în care avem deja un bebeluş şi nu ne-a spus nimeni care este secretul „supravieţuirii“ alături de el, cum ne obişnuim cu ideea că este dependent de noi, psihoterapeutul ne recomandă:

Un alt aspect foarte important este ca mama să nu uite de elementele care îi făceau înainte plăcere, la care nu trebuie să renunţe total la venirea pe lume a bebeluşului. Astfel, în funcţie de vârsta bebeluşului, este bine să reia sau să înceapă acum cursuri de: yoga, dansuri, înot, mersul la spectacole. Mesele în oraş împreună cu soţul sau cu prietenii, spectacolele sau lectura, îi pot reda mamei starea de echilibru. (psihoterapeut Constantin Cornea)

Iubirea pentru copiii noştri nu scade în nici un fel dacă din când în când ne acordăm timp şi nouă, dacă încercăm activităţi noi, dacă mai ieşim din mediul în care stăm doar cu bebeluşul. Avantajele se vor vedea atât în starea mamei, cât şi în relaţia cu cel mic.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa: copiisiparinti.ro