psiholog bucuresti

Este bine să rămâi într-o relație care nu funcționează, doar de dragul copilului?

Posted: 24 iulie 2020 by admin

psiholog bucuresti

Nimeni nu îşi doreşte să ajungă la divorţ mai ales atunci când este şi un copil la mijloc. Cu toate astea, în unele situaţii, divorţul este singura soluţie. Poate că înainte de a deveni părinţi, ar trebui să abordăm viitorul mai realist, să fim sinceri cu noi înşine, să punem pe hârtie cum se vor redistribui responsabilităţile în casă ori, şi mai bine, să consultăm o persoană care ne-ar putea da un sfat avizat.

Dacă femeile vin la psiholog acuzând, în general, lipsa de responsabilitate a partenerului (în sensul că nu au cu cine să împartă responsabilităţile din casă după ce s-a născut copilul), bărbaţii au ca motiv al nemulţumirii faptul că, după ce au devenit mame, soţiile lor s-au schimbat. „Taţii vin din prisma faptului că la un moment dat nu îşi mai înţeleg partenerele, ei îşi doresc iubita de dinainte de sarcină“, spune psihologul Constantin Cornea (Clinica Medicum).

Este bine sau nu să rămâi într-o relaţie doar de dragul copilului? Aceasta este întrebarea! De fapt, întrebarea corectă ar fi când e momentul potrivit pentru un divorţ, astfel încât copilul să nu fie afectat? Iată opinia psihologului, atunci când mama este cea care îşi pune problema separării:

Răspunsul ţine punctual de fiecare mamă în parte. Dacă vorbim de o mamă dependentă financiar şi afectiv de partener, şi îi spui că la 3 luni de zile e minunat să divorţeze, acea mamă va intra în depresie, depresie care se va repercuta asupra copilului. Nu există o vârstă potrivită la care e bine să divorţezi. Singurul răspuns viabil pentru o mamă este că e cel mai bine să divorţezi atunci când simţi că nu mai poţi tu, când problemele pe care tu le resimţi se repercutează asupra copilului. Sunt mame mai puternice care rezistă la toate <<intemperiile>> produse de tată, fără să fie afectate ca persoană- îşi văd de viaţa socială, de familie, de job, de tot ceea ce aveau şi înainte de copil – şi atunci, vor putea duce pe picioare o familie de genul acesta. Însă sunt şi mame care, oricând ar divorţa de partenerul lor, trauma lor va fi imensă, indiferent că copilul are 3 luni sau 14-15 ani. (…)

În înregistrarea Despre trauma copilului cu părinţi divorţaţi, cu psihologul Constantin Cornea, realizată de Bebe Tei şi Clinica Medicum, aflaţi mai multe sfaturi de la specialist legat de modul în care despărţirea părinţilor îi afectează pe copii.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa: copiisiparinti.ro