psiholog bucuresti

Veșnic nemulțumit? Ascultă sfatul psihologului

Posted: 2 august 2020 by admin

psiholog bucuresti

Nemulțumirea reprezintă o stare firească, pe care orice om ajunge la un moment dat să o experimenteze. Problema apare atunci când această stare se acutizează, se cronicizează sau se transformă într-o tulburare psihică.

În acest sens, ar trebui, fiecare dintre noi, dacă ne dăm seama că suntem mereu nemulțumiți, să ne punem câteva întrebări, cum ar fi: de cât timp am această stare? Ce o generează? Care pot fi soluțiile?

De cele mai multe ori, omul se ascunde în spatele unei afecțiuni, ce reprezintă mai degrabă un sofism decât un diagnostic, si anume: sunt stresat!

Stresul, însă, poate părea ca un balaur care vine și otrăvește viața omului.

Însă stresul este doar un paradox ce ascunde o sumă de nemulțumiri. Noi nu cu stresul trebuie să ne luptam, ci cu nemulțumirile.

De ce ești nemulțumit?

Exemplele cele mai la îndemână pot fi următoarele.

Sunt nemulțumit de job, de serviciul în sine, de colegi, de șefi, de salariu.  Soluția o poate reprezenta schimbarea locului de muncă sau poate a domeniului. Poate avem nevoie de un curs de specializare sau de curajul de a depune CV-ul în altă parte.

Relația de cuplu nu mai merge, pentru că ne certăm des sau avem păreri diferite despre tot și toate. Poate ar fi cazul să încercați să apelați la un specialist pentru o consiliere personală sau de cuplu.

Sau poate, într-un exercițiu de sinceritate, să descoperim că ne este frică să înfruntam singuri viața, că ne este frică de singurătate sau că putem găsi un partener mai rău.

Divorțul nu este cel mai rău lucru, dacă puteți să căutați în voi înșivă resursele prin care să vă schimbați viața. Sau prin consilierea de cuplu, să ajungeți să găsiți un numitor comun.

Apoi mai putem fi nemultumiși de starea de sănătate, de lipsa timpului sau de faptul că ne simțim prinși în propria viața ca într-o capcană, ce poate părea fără ieșire.

Cum de altfel nemulțumirea poate ascunde o depresie, o tulburare bipolară, o tulburare borderline, o tulburare obsesiv compulsivă, o stare anxioasă.

Sau poate doar ne este frică de singurătate, că nu ne descurcăm, că vom rămâne singuri, că nu putem găsi ceva mai bun sau că oricum soarta ne este crudă și potrivnică.

Nemulțumirile riscă să se transforme în boli

Oricare ar fi sursa nemulțumirilor, soluțiile pot fi destul de la îndemână.

Pentru asta, poate fi cazul sa apelați la un ajutor specializat, înainte ca starea să se acutizeze sau să ajungeți sa o somatizați prin dureri sau boli ce apar parcă din senin.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : spotmedia.ro