psiholog bucuresti

6 lucruri pe care le poți face pentru a vorbi în public fără frică

Posted: 11 octombrie 2020 by admin

psiholog bucuresti

Învață cum îți poți dezvolta abilitatea de a vorbi în public!

de psihoterapeut Constantin Cornea

Din păcate, foarte multe persoane au această teamă, așa numita glosofobie și se întreabă care sunt pașii necesari care îi pot ajuta să o depășească. În primul rând, trebuie spus faptul că teama de vorbi în public afectează 3 din 4 persoane deci, dacă ai această teamă, nu ești nici pe departe singurul care are această problemă.

Pentru a o rezolva însă, avem nevoie de un plan bun care ar trebui să cuprindă următorii pași:

1. Ce stă la baza fricii mele?

1. O afecțiune psihologică: depresie, anxietate, atacuri de panică, o tulburare de personalitate. Dacă am una din aceste afecțiuni, prima dată trebuie să o rezolv pe aceasta pentru a merge apoi mai departe.

2. Teama de a nu fi criticat, judecat, huiduit, de a nu fi suficient de interesant sau amuzant, teama de a nu mă bloca. Acestea sunt temeri învățate cândva ce pot fi corectate prin psihoterapie.

3. Nu am toate informațiile legate de subiect și mă simt nepregătit. (Cred că aici este clar ce este de făcut..). Poți capta interesul celorlalți, te poți face plăcut, poți folosi umorul, însă dacă întâlnirea presupune o dezbatere profesionistă sau elemente clare, doar carisma nu îți poate fi îndeajuns…

4. Teama de a nu fi judecat pentru ceea ce știu, pentru ceea ce am făcut.

2. Exerciții necesare dezvoltării abilității de a vorbi în public:

1. Exersează în fața oglinzii textul pe care îl ai de spus. Dacă va fi o prezentare deschisă, exersează măcar punctele importante pe care le ai de pus în dezbatere. Focusează-te pe atitudinea generală, expresii faciale, gesturi. Este important să fii atent la dicție și la modul în care respiri.

2. Organizează-te. Modul în care te îmbraci trebuie să fie lejer, dar adaptat întâlnirii. Informațiile pe care urmează să le prezinți trebuie să fie bine organizate pentru a găsi imediat ceea ce ai nevoie.

3. Inregistrează prezentarea. Te poate ajuta să te vezi mai bine decât în oglindă pentru a putea corecta elementele deficitare

4. Respiră. Anxietatea este resimțită ca o lipsă de oxigen. Este ca atunci când mergi la sală și faci exerciții cardio. Trebuie să te înveți să respiri relaxat în timp ce vorbești

5. Ține prezentarea în fața unei alte persoane. După ce ai pregăti pașii de mai sus, poate fi benefică opinia unui prieten alături de care poți lucra elementele de care îți este teamă și te poți obișnui astfel cu prezentarea făcută unor alte persoane

6. Deschide-ți orizonturile dincolo de discurs printr-o activitate care presupune să vorbești cu persoane străine: dans, tenis, aerobic. Exercițiul pe care îl capeți atunci când interacționezi cu persoane străine în cadrul anumitor activități îți poate fi util și la prezentare. Nemaivorbind de faptul că o persoană cu o condiție fizică bună are o poziție a corpului corectă, respiră mai corect și are o încredere mai mare în forțele proprii.

Dacă nu reușești de unul singur, poți apela la un psiholog ce te poate ajută în privința ambilor pași. Te poate ajuta să îți depășești problemele de natură psihică, dar și să îți construiești un model general de comunicare, potrivit oricărei prezentări.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa: garbo.ro