psiholog bucuresti

Dorința de a umili pe cineva sau de a fi umilit: ce boli mintale poate ascunde

Posted: 11 octombrie 2020 by admin

psiholog bucuresti

O persoană care dorește să umilească sau să fie umilită poate avea, în general o tulburare psihică survenită pe fondul unei traume, cum ar putea fi o familie cu probleme, decesul sau boala gravă a unei persoane dragi, un accident, un viol, o tâlhărie.

Aceste traume pot produce dereglări grave ale echilibrului psihic, putând duce la dorința de a umili sau de a fi umilit. Putem spune că trauma a fost trăită ca o umilință, iar comportamentele ulterioare „compensează” cumva umilința trăită.

O persoană care a fost umilită grav va putea dori să umilească la rândul ei sau va descoperi „plăcerea de a fi umilită”. Așa se poate naște sado-masochismul sau forma prin care trauma o face pe victimă să joace rolul victimei sau al călăului.

Cum se manifestă dorința de a umili sau de a fi umilit

Dorința de a umili sau de a fi umilit se poate manifesta astfel:

  • prin durere fizică – persoana respectivă poate face un sport de contact, poate intra într-o gașcă „de cartier” sau poate pur și simplu să genereze conflicte care să se sfârșească prin violență fizică sau acte antisociale.
  • prin suferințe emoționale – acest spectru este mai larg, pentru că vorbim despre relații afective, relații de prietenie și relații sociale. În cadrul acestor relații, persoana traumatizată poate decide să devină „călău”, încercând din perspectiva poziției sociale sau financiare să capete putere pentru a se putea răzbuna. Dacă va avea rolul victimei, se va izola social, se va autosabota și, neobținând mare lucru de la societate, va juca rolul de victimă perpetuă.
  • trauma se poate manifesta și în sfera tulburărilor sexuale sub forma sado-masochismului.

Ce afecțiuni psihice se pot ascunde în spatele umilinței?

La modul general vorbind, putem spune că o traumă poate naște următoarele afecțiuni psihice: depresie, anxietate, tulburare bipolară, tulburare paranoidă, psihopatie, tulburare borderline, atacuri de panică, sado-masochism.

Mai putem vorbi despre adicții ce pot fi la nivel psihic, pseudo-soluții de descărcare a emoțiilor intense resimțite de victimă: adicția de alcool, droguri, țigări, medicamente, jocuri de noroc, senzații tari.

De asemenea, mai pot apărea tulburări de somn, alimentare sau sexuale. Vor mai avea de suferit interacțiunile sociale, capacitatea de a cuceri pe cineva sau de a construi o relație afectivă, de prietenie, de colegialitate.

Ce putem face dacă suntem umiliți sau simțim nevoia de a umili?

Așa cum am subliniat mai sus, vorbim de o traumă, iar aceasta va necesita intervenția unui specialist pentru a putea fi rezolvată. Poate fi nevoie de ședințe de psihoterapie sau putem vorbi, în cazuri mai grave, de tratament medicamentos sau chiar de internare într-o unitate de psihiatrie.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa: csid.ro