psiholog bucuresti

Adicții ce pot duce la divorț. Manifestările unei persoane cu comportament adictiv

Posted: 4 noiembrie 2020 by admin

psiholog bucuresti

Unul dintre cele mai întâlnite motive de divorț este reprezentat de adicții. Acestea vin să acapareze individul, transformându-l atât de mult, încât nu mai poate fi recunoscut de familie sau prieteni.

Care sunt adicțiile ce pot duce la divorț?

Adicțiile pot fi următoarele: drogurile, alcoolul, jocurile de noroc, pariurile sportive. Dar mai putem vorbi și de: muncă, prieteni toxici, adicția de cumpărături.

Toate acestea pot în mod direct sau indirect să distrugă ideea de familie, pentru că persoana adictivă nu se mai poate controla, ajungând să fie una cu adicția.

Cum se manifestă o persoană cu comportament adictiv?

Comportamentele create de adicție pot fi multiple. În acest sens o să amintim de:

  • persoana adictivă devine: nervoasă, irascibilă, iritabilă, pusă pe harță cu familia, prietenii, colegii sau chiar cu persoane necunoscute
  • minciună prin care persoana adictivă încearcă să ascundă adicția, cum se întâmplă în cazul alcoolicului care nu recunoaște că a băut sau pentru a face rost de bani, cum este în cazul celor care se droghează sau joacă jocuri de noroc, pentru a mai face rost de bani
  • acte antisociale. Sub influența adicției, persoana poate ajunge să nu se mai poată controla în public, putând distruge bunuri personale sau publice, într-o criză de nervi
  • asocierea cu prieteni toxici sau grupuri rău famate. O persoană adictivă are nevoie și de un mediu în care să se desfășoare. Așa că își va găsi prieteni care au aceeași adicție cu el.

Care pot fi efectele asupra mediului unei persoane adictive?

Efectele le putem găsi în toate interacțiunile pe care aceasts le are.

  • divorț, atunci când vorbim de o familie care s-a săturat de problemele pe care le creează persoana adictivă
  • șomaj. Poate întârzia la muncă sau poate veni sub influența alcoolului sau drogurilor. De asemenea rezultatele muncii sale nu mai pot fi bune. Sau poate ajunge să se împrumute pentru a-și satisface adicția, ceea ce va crea o atmosferă tensionată în relația cu colegii.
  • bolile fizice sau psihice pot fi declanșate cu ușurință în cazul persoanelor adictive. În acest sens putem spune că viața sexuală, somnul, alimentația sunt perturbate grav. În același timp pot apărea afecțiuni fizice: ale sistemului nervos, sistemului digestiv, sistemului endocrin. Sau afecțiuni psihice: tulburare bipolară, depresie, anxietate, atacuri de panică, tulburări de personalitate sau comportament.

Ce poate face o persoană adictivă pentru a scăpa de adicție?

În primul rând, trebuie să meargă la un specialist: medic de familie, medic psihiatru, psiholog pentru a se stabili un diagnostic. În funcție de gravitatea afecțiunilor medicale sau psihice se stabilește forma de intervenție potrivită. Poate fi nevoie de câteva luni de psihoterapie personală sau de cuplu, sau poate necesită internare sau tratament medicamentos.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa: csid.ro