psiholog bucuresti

Radiografia rolurilor în cuplu: 7 ingrediente pentru o relație de cuplu reușită

Posted: 9 iunie 2021 by admin

psiholog bucuresti

O coordonată foarte importantă într-o relație de cuplu este reprezentată de respectul reciproc al celor doi. Prin prisma experienței pe care am căpătat-o după ce am făcut psihoterapie de cuplu cu foarte multe persoane aflate în relații disfuncționale, am găsit o metodă ce poate înlesni comunicarea, dar și respectul reciproc…

de Constantin Cornea, psihoterapeut

În acest sens, putem vorbi despre șapte roluri ce pot radiografia relația de cuplu, pentru a putea pune degetul direct pe rană, pentru a descoperi apoi și soluția optimă:

1. Rolul de soți – presupune dragoste, afecțiune, sprijin emoțional, înțelegerea problemelor celuilalt. Toate acestea constituie baza emoțională a celor doi, necesară pentru a avea o relație de cuplu solidă.

2. Rolul de părinți – este cel prin care purtăm discuții legate de: valorile, normele și ritualurile pe care le considerăm necesare pentru creșterea și educarea copilului. În acest sens, trebuie să depășim modelele văzute acasă sau citite pe internet, pentru a putea, prin comunicare, să găsim cea mai bună variantă în care ne putem completa reciproc pentru a ne crește și educa copilul cât mai bine.

3. Rolul de prieteni – presupune să avem o formulă de comunicare deschisă, să spunem ce gândim și să avem răbdare să îl ascultăm pe celălalt. Este foarte important să găsim soluțiile cele mai optime pentru orice problemă ce se ivește. De aceea trebuie să avem grijă să ne construim o relație de cuplu bazată pe o prietenie sinceră ce ne poate ajuta să găsim soluția optimă independent de orgoliul sau punctul de vedere a unui dintre noi.

4. Rolul de amanți. Viața sexuală poate fi un ingredient extrem de important. De aceea, trebuie să fim deschiși să vorbim despre propriile fantezii și dorințe. Dar să avem și capacitatea de a le înțelege pe cele ale partenerei, pentru a avea o viață sexuală plină de satisfacții.

5. Rolul de parteneri în privința carierei. Este important să ne ajutăm reciproc pentru a ne construi o carieră. Trebuie să găsim formula prin care putem construi o echipă în care să ne sprijinim pentru atingerea potențialului maxim al fiecăruia.

6. Rolul casnic – cuprinde treburile casnice. Acestea nu trebuie neapărat împărțite jumătate – jumătate. Însă este important să ne completăm și în această privință. Eu strâng masa, tu speli vasele. Sau eu dau cu aspiratorul și tu ștergi praful. O gamă întreagă din treburile casnice pot fi externalizate, în cazul în care vă permiteți, pentru a avea mai mult timp de calitate pentru voi.

7. Rolul bugetului familiei – ce poate, de asemene, stârni adevărate furtuni. Este important să discutăm despre așteptările pe care le avem unul de la celălalt și să stabilim astfel formula cea mai potrivită de a împărți cheltuielile.

Dacă reușiți prin psihoterapie de cuplu, psihoterapie individuală sau chiar de unul singur să echilibrați elementele de mai sus, atunci înseamnă că puteți avea o viață de cuplu reușită și plină de satisfacții.

Un articol de Constantin Cornea

Sursa: garbo.ro