psiholog bucuresti

Perfecționismul, o cale greșită prin care încerci să vindeci o traumă. Cum să te desparți de perfecționism?

Posted: 7 iulie 2022 by Admin

psiholog bucuresti

De ce devenim perfecționiști? Și cum ne afectează perfecționismul pe plan personal și profesional? Cum alungăm perfecționismul din viață noastră?

Perfecționismul ascunde, în multe situații, o traumă. Aceasta poate avea legătură cu o viață grea, ce ne poate face să ne dorim, cu orice preț, să devenim foarte buni într-o meserie, pentru a scăpa de sărăcie, pentru a ne depăși condiția intelectuală, demonstrându-le celorlalți ce valoare avem, sau pentru a ne depăși condiția socială. Astfel, putem ajunge să devenim exagerat de perfecționiști pentru a ne depăși traumele, considerând că, în momentul în care ne vom realiza visele, trauma va dispărea de la sine.

Din păcate, cele mai multe dintre persoanele care caută să își depășească anumite traume prin perfecționism pot ajunge să dezvolte anumite tulburări:

  • depresie: am senzația că nu voi mai reuși niciodată să realizez ceea ce mi-am propus. Dacă am realizat ceea ce mi-am propus, pot fi foarte uzat din cauza perfecționismului atât de mult, încât nu mă pot bucura de ceea ce am realizat și nu înțeleg de ce.
  • anxietate: dezvolt tot felul de frici, mai aproape sau mai departe de adevăr, ce mă fac să mă tem de lucruri obiective, dar și de anumite scenarii ce se pot derula doar în capul meu, lipsite fiind de o realitate obiectivă.
  • tulburare bipolară: episoade depresive, urmate de crize de hipomanie
  • tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă: în care totul trebuie să fie perfect aranjat, aliniat, de la cele mai importante lucruri, până la elemente lipsite de orice importanță.

Citeste continuarea aici: https://www.csid.ro/lifestyle/psihologie-si-cariera/perfectionismul-trauma-sanatatea-mintala-20080093/

Autor: Psihoterapeut Constantin Cornea

No Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.