psiholog bucuresti

Principalele 8 motive de divorț și cum le putem preîntâmpina?

Posted: 24 decembrie 2023 by Admin

psiholog bucuresti

În cadrul terapiei de cuplu, am descoperit o serie întreagă de comportamente ce se pot transforma în motive de divorț, dar și cum ar putea fi acestea soluționate pentru a se putea depăși orice problemă.

Amantul/a: Este una dintre problemele cele mai întâlnite în ziua de azi. Apariția unei terțe persoane se întâmplă din foarte multe motive, unul dintre ele ar fi faptul că ne petrecem mai mult de trei sferturi din viață la serviciu. Tot la serviciu suntem cei mai dispuși concesiilor pentru a ne păstra postul. Ne îmbrăcăm și vorbim frumos, cum de altfel, suntem dispuși să ascultăm poveștile colegilor, dar ne putem face si ascultați cu propriile probleme/povești. Și uite așa, încet dar sigur, dintr-o relație de colegialitate se poate ajunge la prietenie și apoi la clandestinitate.

Adicțiile: droguri, alcool, jocuri de noroc pot crea tensiuni foarte mari în cuplu. În primul rând pentru faptul că persoana adictivă nu își recunoaște problema. Și în al doilea rând, pentru că partenerul/a acestuia nu stie cum îl poate ajuta cu adevărat, apelând la un specialist mai întâi persoana care nu suferă de adicție și abia poi adictivul. Pentru a învăța cum să își facă și partenerul să apeleze ulterior la ajutor specializat.

Comunicarea defectuoasă. Avem senzația că vorbind mult, spunem cu adevărat ce ne doare și că îl facem pe celălalt să ne asculte problemele pentru a le rezolva. Numai că, tonul inadecvat, lipsa capacității de a-l asculta și pe celălalt, lipsa dorinței de a face un compromis, duce de fapt, la o lipsă de comunicare utilă cuplului.

Abuzul fizic și emoțional. De foarte multe ori certurile degenerează, făcându-l pe unul dintre cei doi sau pe amândoi să ajungă la jigniri, injurii, sau chiar violență fizică.

Viața sexuală nesatisfăcătoare. În peste 90% dintre cuplurile din țara noastră, după 5, 6 ani de relație, unul dorește să facă mai mult sex iar celălalt nu.

Problemele financiare, datorate lipsei de perspectivă, investițiilor greșite sau planurilor care nu au legătura cu potența financiară a celor doi.

Familia de origine, toxică, o familie care se implică mai mult decât este cazul ajungând să sufoce cuplul.

Prietenii toxici, sunt cei care atrag ca un magnet pe unul dintre parteneri, făcându-l să nu se mai implice în viața de cuplu, să dezvolte diferite adicții (de droguri, alcool, jocuri de noroc) lipsindu-l de dorință și de capacitatea de a mai investi în propria familie.

Cum se ajunge în situațiile descrise mai sus?

Principalele motive au legătura cu faptul că ne petrecem din ce în ce mai mult timp și ne consumăm exagerat de multă energie la serviciu. Și tot acolo încercăm să ne găsim consolarea de la colegi ce par că ne înțeleg mai bine decât partenerul de acasă. Muncind mult ajungem să ne simțim din ce în ce mai puțin înțeleși de cei de acasă, și apoi dorim cumva să compensăm dezvoltând o serie întreagă de adicții: droguri, alcool, pentru a compensa sau pentru a ne recompensa. Tot așa ajungem să dezvoltăm și diferite tulburări psihice cum ar fi:
– tulburări de personalitate sau de comportament
– depresie
– anxietate
– distimie
– ciclotimie
– atacuri de panică
– gânduri sau planuri de suicid
În egală măsura suferim diferite perturbări funcționale:
◦ tulburări ale somnului
◦ tulburări alimentare sau digestive
◦ tulburări ale vieții sexuale: anorgasmie, frigiditate, probleme erectile, ejaculare precoce

Ce putem face pentru a nu ajunge într-una dintre situațiile descrise mai sus? Sau dacă am ajuns deja, cum o manageriem?
Este foarte important să înțelegem care sunt valorile unui cuplu. De aceea este important să comunicăm, folosind tehnica semaforului, care ne poate ajuta să comunicăm corect. Avem astfel:
– probleme de roșu. Peste acestea nu avem disponibilitate să trecem sau dacă trecem cumva, așteptăm ceva pe măsura în schimb. Putem vorbi aici de: înșelat, abuz fizic sau emoțional, etc.
– problemele de galben presupun să învățăm să facem compromisuri: să găsim un număr de acte sexuale acceptabil de ambele părți, să împărțim treburile casnice astfel încât să nu se simtă niciunul din cei doi umilit, să nu lăsăm familia de origine sau prietenii toxici să ne invadeze viața.
– problemele’ de verde sunt cele asupra cărora am convenit deja că ne plac la amândoi: să ne uităm la filme, să ne plimbăm prin parc, etc.
Tonul trebuie adecvat unei culori de asemenea. Putem nota problemele de la 1 la 5 în funcție de gravitate. Și dacă avem o problemă de doi să o discutăm pe tonul potrivit în maniera potrivită.
De asemenea să nu uităm că avem nevoie, într-o alchimie corectă a cuplului de: îmbrățișări, cuvinte de dragoste, de afecțiune, de încurajare, de sprijin în egală măsură pentru ambii parteneri. Să ne stabilim o zi pe lună când putem merge la restaurant cu o listă de nemulțumiri pe care să o negociem plecând de la ideea că cerând trebuie să și oferim.
Iar dacă totuși ați încercat ce am scris mai sus, nu ar fi rău să apelați la un specialist în terapie de cuplu. Chiar dacă la început, unul nu dorește să vină. Pentru că fiecare cuplu are o rețetă proprie, ce nu se poate aplica decât trunchiat altui cuplu. Iar împreună cu un specialist, se poate concepe un plan individualizat și concret de rezolvare a oricărei probleme întâlnite. Succes!

Autor: Psihoterapeut Constantin Cornea

Sursa: avantaje.ro

No Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.