Cum sa ii vorbesti propriului copil despre sex in functie de varsta

Posted: 6 iunie 2015 by constantin.cornea

Momentul oportun il putem gasi atunci cand descoperim ca propriul copil s-a indragostit. Cand este destul de mare sa inteleaga ce se petrece cu el si isi doreaste sa puna cumva in practica ceea ce simte.

Rolul parintilor este acela de a-si creste dar mai ales acela de a-si educa copii. Educatia este cea care pune bazele dezvoltarii copilului, cea care il ajuta pe acesta sa isi dezvolte anumite abilitati sau cunostinte dar si cea care ii va asigura succesul sau falimentul propriei vieti. In functie de modul in care parintii decid sa isi educe copilul de calitatea relatiei dintre ei, de propriile modelele sau de alte modele externe pe care le ofera copilului acesta se va dezvolta mai armonios sau nu. De asemenea, in cadrul educatiei se va stabili si tipul de comunicare prin care parintii pot deschide sau nu capitole de discutie mai generale sau mai delicate. Un astfel de subiect delicat este acela al sexualitatii.

O prima recomandare consta in a evalua foarte clar cand pot avea loc astfel de discutii. Daca copilul inca isi traieste copilaria, recomand sa amanati subiectul pana cand ciclul copilariei se incheie, lasand loc preadolescentei. Fac aceasta recomandare, pentru ca in cazul in care discutiile vin prea repede in viata copilului, pot produce o maturizare fortata sau o intrare fortata in adolescenta. Ceea ce strica puritatea copilariei dar poate influenta negativ si preadolescenta.

Momentul oportun il putem gasi atunci cand descoperim ca propriul copil s-a indragostit. Cand este destul de mare sa inteleaga ce se petrece cu el si isi doreaste sa puna cumva in practica ceea ce simte. Interventia parintilor va trebui sa fie, dat fiind varsta copilului, mai degraba in sensul dezvoltarii anumitor caracteristici de bun simt si de igienta. Este cel mai potrivit moment sa explicam baietilor cum pot cuceri o fata oferind o floare, sau incurajandu-i sa complimenteze persoana de care s-a indragostit. Parintii de fete este bine sa le vorbeasca acestora despre sensibilitate, delicatete, despre cum sa cucereasca mai intai respectul baiatului.

Primul capitol al educatiei preadolescentilor ar trebui sa aiba la baza codul bunelor maniere. Aceasta forma de educatie le va asigura un fond bun si o garantie a modului in care isi pot alege parteneri in functie de propriile asteptari, frumos lucrate impreuna cu parintii.

Daca primul capitol a fost bine lucrat, al doilea capitol se refera la igiena sexuala, la bolile cu transmitere sexuala dar si la sarcina.

Apoi putem discuta despre sex cu proprii copii sau adolescenti in functie de varsta. Fara sa uitam sa luam in considerare faptul ca acestia se pot dezvolta diferit. De aceea criteriile oferite mai jos sunt orientative.

1. La varsta de 10 – 14 ani.

Atunci parintii remarca pentru prima data faptul ca propriul copil este indragostit si incepe sa inteleaga altfel acest sentiment. Este foarte posibil ca acest sentiment, copilul sa il traiasca inca de la gradinita, dar aceea nu se poate numi dragoste. Eu vorbesc despre varsta cuprinsa intre 10 si 12 ani atunci cand copilul se indragosteste constient pentru prima data. In cadrul acestei categorii de varsta este bine sa vorbiti copiilor despre:

  • Codul bunelor maniere: mimica, gestica, comunicare, respect, comportamente in societate. Astfel va asigurati ca veti avea un viitor gentleman sau o fetita care va sti cum sa impuna si sa cucereasca respectul. Este foarte important sa aratati si prin propriul exemplu faptul ca acest cod nu va este strain. Sa nu uitam ca un copil invata mai usor daca ceea ce i se spune vede si in propria familie.
  • Despre sarut. Pentru acei parinti care au o relatie deosebita cu copii, pot explica ce inseamna si cum se procedeaza.

Daca sunteti mai timizi, puteti oferi materiale: de pe net sau din reviste din care copilul sa isi extraga singur informatia.

2. La varsta de 15 – 17 ani.

Atunci cand copilul tinde sa isi construiasca o relatie pentru o perioada mai lunga de timp.

  • Continuati cu exersarea codului bunelor maniere.
  • Vorbiti-le despre bolile cu transmitere sexuala.
  • Vorbiti-le despre sarcina.
  • Purtati discutii despre relatia de dragoste a adolescentului pe care o sprijiniti mai mult sau mai putin in functie de cum isi face si el datoria de fiu si elev.
  • Vorbiti-le de importanta familiei.

Din nou aceeasti indrumare: daca sunteti mai timizi, puteti oferi materiale: de pe net sau din reviste din care copilul sa isi extraga informatia. Sau puteti apela la un psiholog.

3. Dupa varsta de 18 ani.

De la aceasta varsta poate fi mai dificil de controlat relatia cu propriul copil daca nu ati reusit pana acum sa creati o relatie bazata pe respect si comunicare. Daca relatia parinte – copil este in regula, tot ce mai aveti de facut este:

  • Exersarea in continuare a codului bunelor maniere.
  • Discutii despre viitorul lui. Despre studiile pe care trebuie sa le faca daca isi doreste o cariera adevarata.
  • Discutii despre valorile familiei.

Concluzia psihologului:

Este bine sa avem grija sa crestem si sa educam copii inca de mici in spiritul comunicarii si respectului. Astfel ne va fi mai usor sa le transmitem informatii sau sa ne bazam pe faptul ca atunci cand are o intrebare, indiferent ca este vorba despre aspecte sexuale, cariera, familie sau profesie, poate apela cu incredere la noi.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : garbo.ro

No Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.