Clipeşte des? Înseamnă că te minte

Posted: 25 februarie 2018 by admin

Indiferent ce spui sau cât de convingător încerci să fii, micile gesturi îţi pot trăda adevăratele gânduri. Inconştient, transmiţi nelinişte, agitaţie, neplăcere sau satisfacţie. Un interlocutor mai experimentat îşi dă seama ce simţi doar uitându-se la câteva detalii.

Unele persoane sunt ca o carte deschisă. Mimica feţei, poziţia corpului, ce fac cu mâinile, cu picioarele, toate acestea sunt semne care le dezvăluie sentimentele mai clar decât o mie de cuvinte. Această zonă de comunicare poartă denumirea de limbaj nonverbal. Potrivit psihologului Constantin Cornea, limbajul nonverbal poate conţine până la 90% din ceea ce transmitem celorlalţi şi înglobează de la mimica feţei, gesturile pe care le facem, până la modul în care ne îmbrăcăm. Totuşi, specialistul atrage atenţia că nu există gest care să aibă conotaţie universal valabilă. „Se spune că dacă îţi încrucişezi braţele înseamnă că te închizi, te aperi. Însă la unele persoane poate însemna nepăsare sau că le e frig. Înainte de a trage nişte concluzii, trebuie să analizăm gesturile şi mimica celuilalt în context, să ştim care îi sunt ticurile, obiceiurile, care e interesul lui în ceea ce ne priveşte”, spune psihologul, care începe să ne dea câteva exemple.

Vocea ridicată. Denotă atât autoritate, cât şi un complex de inferioritate pe care celălalt încearcă să-l ascundă impunându-se.

Poziţia umilă. E uşor de recunoscut după spatele arcuit şi capul ţinut între umerii ridicaţi.

Poziţia dominatoare. Este atunci când individul stă cu spatele drept şi privirea uşor condescendentă.

Cum îţi dai seama că te minte? „Citeşti” asta în ochii vorbitorului. De altfel, nu sunt ochii „oglinda sufletului”?! O persoană care minte nu te priveşte în ochi sau te priveşte, dar clipeşte des. Explicaţia este aceea că are un anumit grad de anxietate care trebuie cumva descărcată. Eliberarea se mai poate manifesta prin scărpinat, ticuri ale mâinilor, rictus, privire nesigură, bălăngănitul piciorului etc.”, ne dezvăluie Constantin Cornea. Alte persoane îşi ţin mâinile împreunate, parcă pentru a le opri tremurul, însă strânsoarea lor, vizibilă prin albirea degetelor, e un alt semn de agitaţie. Şi chiar dacă interlocutorul tău îşi stăpâneşte bine atât tremurul şi poziţia corpului, mimica feţei şi clipitul, e suficient să-l dea de gol o venă care pulsează nervos la tâmplă.

Când cineva flirtează cu tine te priveşte destul de des, îşi mângâie părul, îşi schimbă poziţia corpului.

Şi picioarele ne dau de gol

 
 

Picioarele sunt considerate de  psihologi cele mai sincere părţi ale corpului, care ne trădează stările sufleteşti. „De la mijloc în jos, pentru mulţi, controlul conştient nu mai e valabil, nu putem controla reacţiile picioarelor noastre. Ele transmit 4 mesaje: de confort (când ne simţim bine), de disconfort, de încredere sau arată intenţia”, ne spune Mihaela Stroe, doctor în sociologie şi specialist în comunicare nonverbală. Astfel, când începi să bâţâi din picior, este semn clar că ceva nu îţi convine, că nu mai ai răbdare, te plictiseşti. Într-un cuvânt, înseamnă disconfort. Când vrei să negociezi ceva cu cineva, ai mai mult succes dacă îţi ţii ambele picioare pe pământ decât dacă stai picior peste picior. Când discuţi cu o persoană, dacă amândoi aveţi vârfurile picioarelor orientate unul spre celălalt, înseamnă „interes”. Când vi se alătură o a treia persoană, dacă niciunul dintre voi doi nu vă orientaţi măcar un picior cu vârful spre noul-venit, înseamnă că nu sunteţi încântaţi de prezenta lui. Informaţia ţi se aplică şi ţie – nu te băga într-o discuţie dintre două persoane dacă vezi că nu te „invită” în grupul lor, cu un picior orientat spre tine.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa : click.ro