psiholog bucuresti

Sindromul “Instagram”

Posted: 13 august 2023 by Admin

psiholog bucuresti

Ce efecte are Sindromul Instagram? Imaginea perfectă, dar falsă, lipsită de o poveste, nu poate construi o familie, pentru că nu poate stârni în bărbat decât dorințe sexuale ce se consumă mult prea repede’ – Psiholog Constantin Cornea

Încet, încet, sindromul Instagram, devine o afecțiune în sine ducând la o nevroză colectivă datorată materialelor prezentate pe acest site de socializare.
S-au identificat mai multe probleme de natură psihică ce se nasc din acest sindrom, din cauza faptului că, site-ul îți permite să îți construiești pur și simplu o imagine ideală. Marea problemă apare însă, atunci când, de la înălțimea milioanelor de urmăritori și de like-uri, nu reușești să îți construiești o relație temeinică de cuplu, iar prieteniile sunt doar din interes.

De ce se întâmplă asta?

Motivul e foarte simplu. Din perspectivă psihologică putem spune că, în spatele imaginilor ideale, dar false se ascund: frica de singurătate, frica de moarte, fuga de îmbătrânire, dorința narcisică sau histrionică de a atrage cu orice chip atenția. Mai putem vorbi de traume și de dorința de a rezolva complexul de inferioritate printr-o imagine perfectă. Sau din dorința de a arde etape sociale prin a atrage un individ bogat care să o privească drept pe un trofeu ce merită întreținut.

Ce fac femeile greșit atunci când vorbim despre acest sindrom?

În primul rând confundă feedback-ul primit pentru o imagine artificială cu adevăratele valori ale unei relații de iubire sau de prietenie. Și se conving de falsitate atunci când se confruntă cu viața reală. Când trebuie să dea mâna cu cineva, când trebuie să se prezinte sau să își construiască o poveste credibilă și fascinantă pentru un bărbat și se trezesc că nu reușesc să atragă atenția bărbaților decât din perspectivă sexuală.
În al doilea rând, foarte multe femei confundă atenția cu afecțiunea. Traumatizate de faptul că au arătat întotdeauna comun sau anost și nu au atras niciodată atenția persoanelor de sex opus, ajung să își modifice într-un mod exagerat anumite părți ale corpului. Iar aceste transformări atrag într-adevăr atenția bărbaților. Unii se uită pentru că nu le vine să creadă cât de caraghios arată acele femei, alții gândindu-se la ele ca la niște obiecte sexuale. Însă aproape nici unul, la cum ar fi femeia aceea ca soție și mamă. Astfel, ele atrag atenția în sfârșit, însă nu primesc nici pe departe ceea ce credeau ele, și anume posibilitatea de a forma un cuplu. Ajung astfel să se simtă folosite și nu înțeleg sub nicio formă de ce nu au un partener care să le ceară în căsătorie.

Ce ar trebui să înțeleagă femeile care suferă de acest sindrom?

Faptul că bărbații adevărați nu caută păpuși de plastic pentru a le fi soții și mame pentru copiii lor. Bărbații adevărați caută într-adevăr femei frumoase. Însă le împart în mod clar în două categorii. Femei frumoase cu poveste alături de care să își construiască o familie, un cămin pentru ei și pentru copiii lor. Și femeile frumoase dar lipsite de poveste, care sunt doar pentru distractie, sau petrecerea timpului liber, fără angajamente serioase.

Există anumite afecțiuni care pot duce la acest sindrom?

Bineînțeles. Putem vorbi de: tulburare bipolară, anxietate, tulburări de personalitate borderline, narcisică, histrionică, pasiv agresivă, evitantă. Toate acestea sunt de obicei susținute și de mediul social. Dacă ne uităm la femeile care suferă de acest sindrom, sunt ca o sectă. Fiecare încearcă să obțină buzele mai mari decât celelalte, sânii mai proeminenți, fundul exagerat, genele până la limita în care abia își țin ochii deschiși, și tot așa. Și toate acestea sunt forme de compensare pentru frica de singurătate, teama de a înainta în vârstă, sau dorința de a atrage cu orice chip, atenția.

Bărbații pot suferi de acest sindrom?

Bineînțeles. Sunt și bărbați care suferă de acest sindrom și au aceleași comportamente precum femeile. Au la bază aceleași boli sau traume. Și plătesc prețul falsității în același mod.
În concluzie, imaginea perfectă, milioanele de urmăritori și de like-uri pot fi bune în marketing sau publicitate. Dar, odată ce înaintezi în vârstă, nimic din toate acestea nu pot înlocui căldura unei îmbrățișări, poveștile construite împreună, zâmbetul propriului copil când a făcut o năzdrăvănie. Familia are la bază anumite valori ce nu pot fi lucrate în photoshop, pentru că se formează în suflet. Iar sufletului nu îi pasă de poze pentru că, oricât de profesionist ar fi un aparat foto, nu îl poate surprinde într-o fotografie. De aceea adevaratele poze sunt de fapt imaginile întipărite în suflet cu suflet….

Autor : Psihoterapeut Constantin Cornea

Sursa: Avantaje.ro

No Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.