Daca ai facut aceasta postare pe Facebook, s-ar putea sa suferi de tulburare grava

Posted: 9 aprilie 2017 by constantin.cornea

Timpul petrecut pe Facebook nu este unul benefic. Iata ce se poate ascunde in spatele postarilor noastre de pe Facebook.

Facebook-ul poate fi locul in care ne impartasim trarile, ne punem la curent cu ultimele informatii, dar si ‘’prapastia’’ in care putem cadea cu usurinta.

“Din punct de vedere psihologic, imaginea prezentata pe Facebook contine o dorinta sau o nevoie subconstienta. Acesta poate consta in nevoia de comunicare, nazuinta de a fi flatat pentru ca ma consider o persoana aratoasa, necesitatea de a fi laudat pentru gradul de cultura sau curiozitatea de a sti ce fac altii, dorinta de a ma compara cu ceilalti, de a ma lauda cu locul in care imi petrec vacanta sau masina achizitionata’’, spune psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gandul.

Toate aceste nevoi duc la “photoshoparea” imaginii prezentate pe site, tocmai pentru a arata ceea ce cred eu ca ma reprezinta cel mai bine. “Modific cumva un adevar care nu imi place, dar intr-un mod agreabil pentru restul lumii. Astfel, machiajul, siliconul, unghiul ales, trupul dezgolit, imaginea copiata de pe net sau fotografia facuta langa o masina scumpa reprezinta un fel de “momeala” prin care cei mai multi cauta sa cucereasca, tocmai pentru ca in viata reala nu reusesc.

Gradul de cultura pe care il poate aduce un astfel de site de socializare sau posibilitatea de comunicare reala sunt aproape nule. Cultura este reprezentata de catre un citat celebru, ce primeste zeci de like-uri, dar care nu schimba cu nimic viata celor care il citesc. O fotografie cu o tipa dezgolita primeste mii de aprecieri, chiar daca este reala sau nu, pe cand  un roman adevarat este prea lung si plictiseste”, subliniaza psihoterapeurul Constantin Cornea pentru Gandul..

In spatele unui cont de Facebook se pot ascunde numeroase tulburari.

1. Tulburarea histrionica: Am cele mai tari coafuri, peisaje, haine, machiaje. Fac totul pentru a iesi in evidenta, pentru a fi remarcat.

2. Tulburarea narcisista: Sunt superb! Ies atat de bine in poze. Fotografiile mele sunt cele mai reusite, trebuie sa postez cat mai multe.

3. Tulburare dependenta: Ce putine like-uri am! Doar sunt prietenii mei, de ce nu imi dau mai multe like-uri, nu mai tin la mine?

4. Tulburare depresiva: Nu imi vine sa cred ce bine le merge altora. Am o viata mizerabila, nu sunt in stare de nimic. Nimanui nu ii pasa de mine.

5. Tulburare adictiva: Ma uit ce posteaza altii, ma simt tulburat si pentru asta simt nevoia sa fac ceva, sa mananc, sa fumez etc.

6. Tulburare anxioasa: Doamne, cate fac ceilalti! Trebuie sa shimb ceva, nu se poate sa fiu atat de static. Trebuie sa imi traiesc viata!

7. Tulburare paranoida: E indicat sa fiu atent. Toti imi urmaresc profilul. Ceea ce posteaza ei sunt un raspuns la ceea ce postez eu, sigur are legatura cu mine.

8. Tulburare schizoida: Am un cont fals si urmaresc tot ceea ce se intampla. Nimeni nu trebuie sa stie ca sunt eu.

Solutia? In primul rand, o detoxifiere a programului zilnic. Adictia de internet este similara celei legate de alcool sau de droguri. Daca remarcati ca timpul petrecut pe site-urile de socializare este prea mare, apelati la un psiholog.  Altfel, din pacate, realitatea virtuala nu va mai reprezenta o realitate obiectiva, ci doar una imaginara.  Problema grava va aparea atunci cand veti dori sa va intoarceti  si veti fi nevoit sa va confruntati cu lumea reala.

Autor: Psiholog Constantin Cornea