Sfaturi de la psiholog pentru a avea concediul si vacantele la care visam

Posted: 12 noiembrie 2018 by admin

Concediul este perioada cea mai asteptata din an. Mizam pe el pentru a ne reincarca bateriile dupa un an de munca. De multe ori insa, acest lucru nu se intampla si ramanem cu frustrari . Aceasta pentru ca nu ne cunoastem foarte bine si nu ne concepem bine planurile.

Cu totii ne dorim sa avem vacante si concediii de vis, iar atunci cand ne reintoarcem la birou pe langa amintirile frumoase imortalizate sau nu cu telefonul mobil sa ne putem lauda colegilor starnindu-le invidia. De multe ori insa, nu ne atingem telul si ne intoarcem din concediu mai obositi si mai nervosi decat am plecat. Care sunt elementele care, daca nu sunt luate in calcul, pot anunta o catastrofa?

Primul element care poate naste probleme si frustrari tine de motivatia vacantei. Daca motivele sunt de genul: „sa imi incarc bateriile, sa ma odihnesc, sa ma distrez, iar vacanta nu este conceputa astfel incat sa includa motivele enuntate”, ma aleg cu frustrarea de a nu-mi atinge scopul. Daca motivele sunt: „sa scap de serviciu, sa am cu ce ma lauda la colegi si prieteni cand ma intorc”, acestea se pot intoarce impotriva mea, daca nu caut sa vad motivele ascunse pentru care imi doresc sa fug de job sau sa fiu in centrul atentiei.

Vacanta nu va compensa in niciun caz frustrarea de a lucra la o firma sau intr-un job care nu-mi place. Astfel de asteptari pur si simplu nu sunt realiste, atrage atentia psihoterapeutul, iar daca ma voi gandi la vacanta cu bucurie nestiind insa in ce poate consta, risc sa esuez din nou.

Vacanta nu va rezolva nici depresia prelungita, chiar daca voi lenevi toata ziua.

O alta sursa de probleme care ne poate strica vacanta poate fi o relatie de cuplu in care cei doi nu au preferinte comune sau nu se straduiesc sa satisfaca asteptarile ambilor parteneri, riscul fiind acela de a aparea certuri si nemultumiti.

Copiii reprezinta un capitol extrem de important care trebuie luat in calcul. Nevoia copiilor este de joaca, iar vacanta perfecta pentru ei consta in a avea parteneri de joaca. Plimbarile lungi, peisajele nemaipomenite, mancarurile alese si discutiile dintre adulti sunt tot atatea motive de frustrare pentru copii.

Nu in ultimul rand, trebuie avut in vedere bugetul alocat vacantei. In cazul in care se fac eforturi prea mari pentru aceasta, atunci asteptarile vor fi foarte mari. Iar dezamagirile pot aparea foarte usor. Mai mult decat atat, la intoarcere, presiunea cheltuielilor de vacanta se vor regasi in celelalte actiuni ducand la nemultumire.

Cat priveste diferenta din punct de vedere psihologic intre vacanta si concediu aceasta este foarte simpla: „Atmosfera de vacanta o putem crea oricand: in timpul mesei de pranz, razand si glumind sau delectandu-ne cu feluri de mancare deosebite, seri romantice, seri tematice, spectacole, filme, intalniri cu prietenii, sporturi care se fac cu zambetul pe buze, hobby-ri deosebite, intalniri cu prietenii. Concediul insa este doar o perioada mai lunga in care sunteti liberi, in care va puteti intalni cu toate frustrarile personale si ce va poate face uneori, din toate motivele enuntate mai sus, mai mult rau decat bine. Daca nu va cunoasteti foarte bine si daca planurile nu sunt concepute in spiritul vacantei“.

Prin urmare, recomandarile pentru cineva care vrea o vacanta de vis sunt:

1.In primul rand, trebuie sa si-o permita financiar;

2.Sa nu uite ca nu trebuie sa mearga pana la capatul pamantului doar de dragul de a fi originali sau superiori.

3. Sa incerce sa nu isi chinuie copiii pana in 4-5 ani sau chiar mai mult, cu drumuri lungi, doar de dragul de a spune ca au petrecut vacanta impreuna cu intreaga familie. Pentru copii scopul vacantei este foarte simplu: sa mai fie copii apropiati de varsta lor, cu care sa se poata juca in voie. Doar atat, sa se joace…

4.Sa nu uite ca vacanta poate sa fie in orice zi a saptamanii sau in orice weekend. Scopul principal al vacantei este sa aduca relaxare, zambete si timp petrecut impreuna cu cei dragi. Iar asta chiar se poate realiza oricand.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Publicat in Adevarul