psiholog bucuresti

Psihologie: Cum negociem conflictele din cuplu?

Posted: 28 martie 2021 by admin

psiholog bucuresti

Foarte des vin în terapie de cuplu parteneri care se iubesc foarte mult, dar nu mai știu și nu mai pot să scape de frustrări pentru a putea să își trăiască cu adevărat sentimentele de dragoste.

de psihoterapeut Constantin Cornea

În terapie nu îi chem împreună, ci separat. Pentru că atunci când vin împreună vor să mă transforme într-un judecător care dă unuia sau altuia dreptate.

Venind separat însă, în timp, reușim să îi scăpăm de veșnica problemă cine are dreptate, eu sau ea? Și pentru asta încerc să creez un spațiu în care fiecare în parte să își descopere propriile frustrări și traume care îi fac de fapt să transforme relația de cuplu într-un câmp de luptă.

Una din metodele terapeutice presupune tehnica rolurilor sau ritualurilor din cuplu:

– rolul de soț/soție. Acest rol presupune să comunicăm și să ne comportăm conform sentimentelor de dragoste și iubire ce stau la baza unei relații de cuplu. Cum ne demonstrăm iubirea? Oare știm să primim dragostea și afecțiunea de la celălalt?

– cum ne demonstrăm iubirea: gesturi de tandrețe, comunicare suportivă, empatie, sprijin reciproc, dorința de a înțelege prin ce trece celălalt.

 rolul de amant/amantă. De multe ori, viața sexuală devine mult prea repede o rutină în condițiile în care sexul este un filon ce poate fi explorat o veșnicie. Vorbim aici despre: preludiu, postludiu, excitare, incitare, poziții sexuale, jucării sexuale. De asemenea, dezbatem, dacă este cazul, care pot fi disfuncțiile sexuale și cum pot fi rezolvate: lipsa libidoului, anorgasmie, ejaculare precoce, probleme erectile.

– rolul de prieten. Deseori partenerii confundă exprimarea frustrărilor sau debușarea cu comunicarea. Vin și spun: “i-am spus de mii de ori asta și nu a înțeles nimic!” Este important să învățăm să comunicăm. Să folosim un ton potrivit și cum să punem în discuție un anumit subiect. Pentru că, din păcate, foarte multe persoane nu fac diferența dintre a pune în discuție o problemă și a-și impune punctul de vedere… Când îmi impun punctul de vedere, vorbesc despre o problemă pe care o vreau rezolvată în felul meu. Când pun în discuție însă, am un limbaj și un ton relaxat și discutăm împreună, cu opinii pro și contra până când ajungem la cea mai bună rezoluție. În fond, suntem parteneri și prieteni și avem interesul ca problema să se rezolve în modul cel mai potrivit.

– rolul financiar. Deseori câștigurile celor doi nu sunt egale. Sau fiecare își dorește să fie cel care decide în ce direcție se cheltuiesc banii. Soluția o reprezintă modul de negociere prezentat mai sus. Punem în discuție finanțele cuplului și găsim împreună cea mai bună metodă de a cheltui.

– rolul casnic presupune treburile casei: grija față de copii, grija față de familia de origine, cumpărături, facturi, curățenie, mâncare, călcat, spălat etc… Din nou, formula potrivită o reprezintă găsirea soluției cele mai potrivite, independent de ceea ce am văzut acasă la părinții noștri sau ceea ce credem noi că este corect. Treburile case se împart echitabil sau, dacă unul preia mai multe treburi, celălalt va face ceva în compensare. În fond, totul în cuplu se împarte alchimic, pentru a nu căpăta fiecare un viciu de procedură sau o frustrare considerându-se folosit sau umilit.

– rolul de partener în privința carierei presupune sprijinul și înțelegerea pe care ne-o oferim reciproc pentru a ne putea construi și consolida o carieră. Este important să ne discutăm viziunile pentru a ne câștiga acest sprijin.

Odată ce am stabilit printr-o comunicare empatică și asertivă modul în care cei doi pot colabora, viața în cuplu își va recăpăta strălucirea de odinioară. Pentru că am sondat orice motiv ce poate aduce frustrare și am găsit rezolvarea potrivită. Totul ne este la îndemână, trebuie doar să ne dorim să înțelegem în ansamblu viața de cuplu, fără să ne impunem doar punctul nostru de vedere. Doar așa putem învăța să cucerim ceea ce ne dorim, nemaifiind nevoie să impunem.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Sursa: Garbo.ro